Neo-oriëntaalse, eco-patio-loft - Mechelen

Neo-oriëntaalse loft voor de cosmopolitische dandy Mr. G. - Mechelen

Een voormalige pakhuis uit het begin van de 20e eeuw, discreet verborgen achter een gesloten rij huizen in de binnenstad van Mechelen, werd omgebouwd tot 3 loften.
De grootste loft, beneemt de twee bovenste niveaus en werd als een neo-oriëntaals stadspaleis georganiseerd rond een nieuw gecreëerde buitenpatio.
Het originele interieur van het pakhuis werd zo veel als mogelijk bewaard. Het grondplan van de duplex-loft werd hiertoe maximaal open gehouden.
De ruwe bakstenen muren , de geribde betonnen plafonds en de bestaande binnentrappen kregen een lichte restauratie en werden in een zacht wit geschilderd.
Het witte, brute interieur contrasteert met het patina van de geïncorporeerde antieke Oosterse bouwelementen, de etnische tapijten en oriëntaalse meubels die de opdrachtgever op zijn vele reizen verzamelde.
Enkele nieuw ontworpen elementen in gelakt hout en rijkelijk marmer werden toegevoegd.

De patio werd gecreëerd door de twee middelste traveëen weg te nemen.
De betonnen steunbalken en buitenmuren, inclusief de oude raamopeningen, werden behouden.

Het resultaat is een 235 m² grote loft die zich, als een moderne interpretatie van een Marrokaanse Riad, over 2 niveaus uitstrekt rond de patio.
Het ontwerp van de centrale patio is geïnspireerd op de traditionele Arabische tuinarchitectuur : in het bijzonder de "bustàn" een paradijselijke binnentuin met bloemen, kruiden, medicinale planten en uiteraard ook water.

Hij sluit via kamer brede schuiframen aan op het onderste niveau van de loft en werd betegeld met grote platen Carrara marmer.
De grijze nerven in het gladde marmer contrasterren met de ruwe vergrijsde cederhouten bekleding van de omringende gevels.
De inrichting van de patio beperkt zich verder tot een minimalistisch waterbassin en een verticale tuin waarvoor specifiek geurende planten met witte bloemen of bladeren werden geselecteerd.
In de oorspronkelijke raamopeningen werden Marokkaanse moucharabieh-panelen geplaatst die zorgen voor een mysterieus gefilterd licht en delicate schaduwprojecties op marmer en ceder.

Binnen valt het contrast op tussen de twee niveaus van de loft :

Op het onderste niveau werd, doorlopend met de patio vloer, een zwevende wit gelakte eiken parketvloer geplaatst die het interieur een heldere en minimalistische basistoon geeft en een doorlopend binnen-buiten effect creëert.
In de kopse wanden werden antieke Chinese panelen in ruw hout en met geometrisch rasterwerk ingewerkt : aan de achterzijde zijn ze bekleed met grof linnen en werden ze nadien aangelicht : op deze manier geven ze de 25m lange ruimte extra diepte.

Het Carrara marmer, gebruikt in de patio, werd op deze verdieping naar binnen gehaald om oa. de treden en zijwanden van de toegangstrap en het massieve keukenblok te bekleden.

Twee monumentale lusters in wit grijs Murano glas dialogeren met elkaar doorheen de patio-ramen : 1 klassiek exemplaar van begin 20e eeuw boven de art deco eettafel en een modernere versie uit de jaren 70 boven de inkomtrap.

Bij het binnenkomen domineert een imposant schilderij van Koen Van Mechelen uit zijn reeks “The Cosmopolitan chicken project” : het bordeaux-rood hierin was bepalend voor de op dit niveau gebruikte kleuraccenten voor de decoratie en meubilering.

In de inkomhal dient een antieke Chinese console als vide-poche en werd een afgesloten vestiaire gecreëerd voor de collectie klassieke schoenen, wandelstokken en vintage Louis Vuitton bagage van Mr. G.

De inkomhall is verbonden met de eetkamer en keuken door een gang die achter de patio loopt en waarin bibliotheek en bureau zijn ondergebracht.
De meer dan 8m lange en kamerhoge bibliotheekkast valt op door een collectie koralen, schelpen en etnische kunstwerken.
De eetkamer en keuken situeren zich in de twee achterste traveeën.
Ze worden van elkaar gescheiden door een massief element in Carrara : barhoogte in de eetkamer - werkhoogte zijde keuken.
Antiek kristal van Baccarat, een uitgebreid 19e eeuws Limoges servies (met in goudverf het monogram van de opdrachtgever) en Marrokaans en art deco zilverwerk vinden hun plaats in de minimalistisch vormgegeven keukenvolumes in wit gelakt hout.
In de zijwand van de keuken werd een volledig uitgeruste cocktailbar geïntegreerd incl. zilveren shakers en roerlepels, kristallen menglazen en ijsbekers.

Via één van de origineel bewaarde trappen bereikt men vanuit de inkomhal de bovenste verdieping : de zitkamer en home-cinema in “Ottoman-meets-Moghul” sfeer.
Op dit hoogste niveau werd de vloer volledig uitgevoerd in warm donker geboend Ipe hout.

De kopse wand werd in Indian Yellow geschilderd.
Enkele oriëntalistische schilderijen en bronzen beelden in aangelichte nissen decoreren de ruimte samen met de collectie wierookbranders waarin Mr. G regelmatig originele “frankincense” uit Oman brandt en die de ruimte vervullen met het bedwelmend parfum van 1001 nacht.
Een op maat gemaakte zithoek sluit aan op de home-cinema. Deze werd aangekleed met opulente kussens uit Indische en Chinese zijde, vroeg 19e eeuws Ottomaans fluweel met gouddraad en delicaat handwerk uit Guatemala.
Een antiek salon in gesculpteerd tropisch hout en donzen kussens overtrokken met hand geborduurde Indische ruwe zijde flankeert de meer informele zithoek.
Het overige meubilair is een eclectisch geheel: een barkast voor digestieven uit Indisch mango hout, een grote met metaal beslagen bruidskoffer uit Rajasthan, 19e eeuwse Syrische bijzettafeltjes ingelegd met citrushout en parelmoer, een zeldzame antieke Marrokaanse koperen luster en een oud Mauretaans tapijt uit leder en rietstengels.

De zitkamer vooraan is via een overdekte buiten-passerelle verbonden met de achterste twee traveëen : deze zijn tevens de bereiken via een nieuwe binnentrap, verborgen achter de keuken.
De passerel, die uitkijkt op de patio, wordt gevormd door vier 18e eeuwse bogen origineel afkomstig uit een Noord Indisch paleis : hieronder kan s’avonds al fresco gedineerd worden.
Ook hier werd het Ipe-parket van binnen doorgetrokken naar buiten wat het patio-binnen-buiten-gevoel extra tot zijn recht laat komen.

De twee achterste traveëen van het bovenste niveau zijn opgevat als een naar lavendel en boenwas geurend ‘Far east boudoir’ : slaapkamer, badkamer en dressing zijn hierin ondergebracht.

Badkamer en dressing zijn ontworpen als een op zich staand volume : de hoogte ervan werd beperkt tot een 50tal cm onder het geribde betonnen plafond.
De dressing kasten uit gepatineerd gelakt massief rubberwood vormen de scheiding tussen bad- en slaapkamer.
In de badkamer werd gebruik gemaakt van het warme Spaanse Marron Emperador marmer : in combinatie met de in Marokko op maat gemaakte koperen wasbekkens, de messing kranen en de antieke handdoekverwarmer levert dit een waarlijk decadent resultaat op.
Het lakwerk van de dressingkasten werd geïnspireerd en afgestemd op twee antieke Chinese deuren : zij geven toegang tot douche en toilet.
De bijna tien lopende meter dressingkast werd volledig naar de wensen van “dandy” Mr. G. ingedeeld : messing baren voor de tientallen (vintage) maatpakken en overhemden, lades voor dassen, pochetten, bretellen en strikken maar ook verschillende speciaal ontworpen lage schuifjes met rasterverdeling voor de collectie manchetknopen , boutonières en dasspelden.

Extraatje : alle in het gebouw toegepaste materialen zijn maximaal duurzaam, natuurlijk en ecologisch.
Het gebouw werd aan de buitenzijde uitstekend geïsoleeerd en volledig luchtdicht gemaakt : de buitenafwerking gebeurde met een cederhouten gevelbekleding.
De energiebehoefte werd hierdoor teruggebracht tot 15 % van een normale woning (E peil van slechts 17).
Voor de verwarming, verluchting en verlichting van het gebouw werden de nieuwste technieken toegepast : lucht-water warmtepomp, balansventilatie met warmterecuperatie, hoogrendements-zonnepanelen en energiezuinige LED verlichting.
De via domotica aangestuurde verlichting werd met veel aandacht ontworpen en discreet weggewerkt in het interieur.
De loft zal gecertificeerd worden als passief- en zelfs nul-energiewoning.
De verbouwing van de ruwbouw werd op zich genomen door een collega architect.

DES BEAUX Architectes bvba Leopoldstraat 105 2800 Mechelen info@desbeaux.be MOB 0486 42 17 92 | 0479 34 10 01